Sommar med NVJ

Lärdomsstaden Uppsala

I väntan på avgång studerades "Lännakatten" alias motorvagnen SRJ 1106 på Uppsala Östra station. Foto och © Jörgen Bergfors.
Resan till Uppsala blev en pina. Som tur var fick vi en timmes uppehåll i lärdomsstaden i väntan på tåget till Norrtälje eller ”Lännakatten”, som mina föräldrar envisades med att säga. De var ju gamla uppsalabor, gubevars.

Illamåendet lättade och jag fördrev tiden med att titta på spårvagnar och framför allt till att beskåda smalspåret och ”Lännakatten”, som pappa berättat så mycket om. ”Katten” visade sig vara en rälsbuss i beige och brunt, om än med något ovanligt utseende, vilket var snopet. Jag hade hoppats på ett riktigt ångtåg. Nu fick jag trösta mig med att signaturen på vagnssidan såg mycket komplicerad och spännande ut. Den skulle tydas som Stockholm Roslagens Järnvägar fick jag veta.

Resan fram till Rimbo gick mycket fort, eftersom rälsbussen denna lördagskväll fungerade som snälltåg.  Här fick vi byta till ett riktigt tåg, visserligen elektriskt men i alla fall... Närmast det motorvagnsliknande loket gick en resgodsvagn och sedan ett par vagnar märkta NVJ, dvs. Norrtälje-Väddö Järnväg, som skulle bli ”min” bana för en vecka. Jag kände en ilning av spänning när vi tog plats i den sista av de båda vagnarna.

All åksjuka var som bortblåst och min lycka blev fullständig när pappa sa att vi skulle kunna stå på den bakre plattformen, för i Norrtälje skulle resten av vagnarna kopplas bort.  Mamma protesterade naturligtvis och talade om drag och förkylning, men pappa påpekade att det faktiskt var sommar och dessutom en ovanligt varm dag.