Sommar med NVJ

Ett sommarminne från 1950

SRJ 28 i täten för persontåget mot Elmsta passerar här bron vid Karlösa denna augustilördag 1950. Foto och © Jörgen Bergfors.

Text: Björn Svensson        Foto: Jörgen Bergfors        *


”Resande med tåg till Elmsta. Tag plats, var god stäng dörrar och grindar!” Stationsklockan visade 16.55, när tåget med ett ryck satte sig i rörelse…

1950 - vi är många som har minnen från det året.  Vi minns miljöer och vi minns ånglok. Och skulle minnet ha bleknat - eller skulle Du inte ha varit född då - kanske den här artikeln kan hjälpa Dig att uppleva miljöerna från den tiden.

Jag var tio år denna augustieftermiddag 1950, då en hel dags resande gick mot sitt slut. Klockan halv sex hade vi – d.v.s. mina föräldrar, min lillebror och jag - lämnat ett morgonkyligt Östersund för att resa ner till släktingar i Roslagen.

Mina känslor för tåg var något blandade. Å ena sidan kunde jag till mammas ängslan och förtvivlan tillbringa hela dagar vid lokstall och verkstäder för att följa lokens rörelser och insupa atmosfären av stenkolsrök och olja.  Å andra sidan blev jag alltid åksjuk efter ett par mils resande.

Den här färden utgjorde inget undantag.  Morgongröten åkte hiss i mig och låg inte alls som någon bomull i magen, som mamma brukade säga.

* Artikeln infördes ursprungligen i tidningen järnvägar! nr. 2.87, nu omarbetad med fler fotografier.