NVJ "Månadens modelljärnväg" i Allt om Hobby

[December 2004]

Julnumret av Allt om Hobby (8/2004) innehåller en artikel om Norrtälje-Väddö Järnväg under rubriken "Månadens modelljärnväg".  Texten är som vanligt skiven av AoH:s Ulf Beskow, men för fotografierna svarar Trefotens mästerfotograf Jörgen Bergfors.

Förutom sju fotografier i artikeln så har Trefoten också fått äran att pryda julnumrets omslag med en bild på NVJ 5 på väg in mot Stabby station. Bland fotografierna i artikeln finns några som inte tidigare har publicerats. Ett smakprov med motiv från kanalhamnen i Elmsta återfinns nedan.

Ulf Beskow  besökte Trefoten först "i förbifarten" i våras i samband med en Stockholmsresa för ett reportage om en annan modelljärnväg. När han senare kontaktade Trefoten om att få skriva om NVJ, med sikte på att publicera banan som "Månadens modelljärnväg" i AoH:s julnummer, så kom vi överens om ett besök i början av november.

I reportaget som blev resultatet av Ulfs besök, beskrivs både tillkomsten av MJK Trefoten och de bärande ideerna bakom anläggningen. D.v.s. att beskriva Norrtälje-Väddö Järnväg som en liten privatbana i Roslagen, så som den kunde ha sett ut en dag i augusti 1950. En del berättelser om fältstudier längs järnvägens tänkta sträckning finns också med.

Vidare beskrivs både anläggningen som den ser ut idag och en del av de byggmetoder  som MJK Trefoten använder för bygge av spår, landskap m.m.  Sådant som Du också kan läsa under rubriken Så bygger vi.


S/S Ejdern har lagt till i kanalhamnen i Elmsta. Foto och © Jörgen Bergfors.