Trefotens julkörning 2005


SRJ motorvagn 1107 med tänd innerbelysning står redo på Älmsta station att avgå till Norrtälje. Foto och © Jörgen Bergfors.

[Januari 2006]

Inom Trefoten har vi sedan ett par år traditionen att samlas i mellandagarna och äta lite julmat. I år, (2005), så kombinerade vi detta med en eftermiddag med trafik för inbjudna gäster. På onsdagen den 28 december samlades vi alltså först för att förbereda banan för dagens trafik och för att njuta av ett improviserat julbord.


Ett antal intresserade gäster spejar mot tåg på utgång från Stabby.  Foto och © Jörgen Bergfors.
Vid fyratiden på eftermiddagen så började så de inbjudna gästerna att dyka upp. Eftermiddagen hade ganska fria former. Förutom att studera anläggningen kunde man inmundiga förfriskningar och tilltugg samt umgås i största allmänhet. Det dök också upp ett par (normalspårs-)modeller som studerades och diskuterades ingående.


Kan det vara detta persontåg draget av NVJ 5 som man väntade på? Foto och © Jan Frelin.
Den enda fasta punkten på programmet var trafiken. Man kunde avnjuta ett trafikdygn enligt tidtabell på NVJ. Att köra hela programmet tog c:a 3 timmar. Tre stationer var bemannade och tåg utväxlades mellan Elmsta och tågmagasinet via Stabby, dit de flesta tågmötena förlades. Infarten till Stabby reglerades med T-semafor. 


En glad besökare fångad på foto när han jagar fotomotiv på Älmsta station.. Foto och © Jörgen Bergfors.
Bland dragfordonen märktes Jörgen Bergfors SRJ-motorvagn med nummer 1107 som dagen till ära förevisades med nyinstallerad innerbelysning i kupén respektive förarhytten. 


SRJ motorvagn 1107 med tänd innerbelysning var dagens höjdare. Foto och © Jörgen Bergfors.
Denna gång var de flesta dragfordonen utrustade med ljud. Speciellt märktes Mats Dahlströms Np-ånglok NVJ 5, respektive Hilding Carlsson rälsbuss SRJ 1108. Även två Tp-diesellok är försedda med ljuddekodrar vilket höjer "lekvärdet" och drar uppmärksamheten till sig.

NVJ 5 har just kolats vid Elmsta lokstall och är redo för dagens tjänstgöring... Förutom väsandet från säkerhetsventilen HÖR man hur eldaren fyller fyren med kol!!! Foto och © Jörgen Bergfors.
Det är alltid roligt att bedriva trafik på banan, även om det är ett sällskapsspel som kan bli lite svettigt ibland, speciellt under växlingen i Älmsta. Extra trevligt var det att samtidigt umgås med hobbybröder och systrar.


Ny för dagen var NVJ Gs 111 som här ses på stickspåret utanför Elmsta ångsåg. Foto och © Jörgen Bergfors.
Vi planerar att göra om de här "öppna trafikdagarna" ungefär en gång i kvartalet. Nästa tillfälle planeras till månadsskiftet februari/mars. Hör av Dig om Du är intresserad att hälsa på då!