Trefoten i Smalspårsfrämjandets Jubileumsbok

Ingressbild till artikeln föreställande Elmsta station och kanalhamnen. Foto och © Jörgen Bergfors.
[Oktober 2003]

I Smalspårsfrämjandets jubileumsbok finns en artikel “Lägesrapport från MJK Trefoten”, där vi berättar om arbetet med Norrtälje - Väddö Järnväg. Artikel innehåller lite av en historik för MJK Trefoten, men fokuserar också – bland annat med hjälp av flera färgbilder – på Elmsta station, och det faktum att NVJ har kommit fram till ändpunkten vid Väddö kanal.

Jubileumsboken, med titeln “Mjf Smalspårsfrämjandet 25 år 1977 – 2002” är en bred MJ-bok som innehåller byggtips som är tillämpbara för alla spårvidder och skalor, vilket bör tilltala alla modellbyggare. Den innehåller till och med några rena normalspårsartiklar tvärtemot vad namnet antyder.  Ur det övriga innehållet kan nämnas:

Förebildsartiklar som behandlar Schweiziskt och Svenskt smalspår. Den senare är en bildsvit från Småland 1977. De första vagnarna på Malmö-Trelleborgs Järnväg presenteras i ord, bild och ritningar, liksom  normalspårsmaterielen på Helsingborg-Rå-Ramlösa Järnväg. "Stationernas anatomi” beskrivs genom ett bildsvep från svenska järnvägsstationer och miljön närmast omkring dem.

Inspiration får man vidare genom besöken på några modelljärnvägar. Förutom MJK Trefoten, så besöks Eaglecreek & Northern RR och Anders Stèens modell av Ystad-Eslöfs Järnvägar.

Byggtipsen omfattar beskrivningar om hur man bygger skalariktigt spår, hur man konverterar UGJ´s godsfinkor i plast till smalspår, hur man löder i mässing och hur man bygger Np-ånglok, respektive bygger, målar och väderbiter ett av JECOs Ke-ånglok till finskalestandard.

Är Du intresserad så finns det mer information om boken och om hur Du beställer den att hämta på MJF Smalspårsfrämjandets hemsida.